Reacties op Matthäus Passion in Eindhoven en Oirschot 2023

Deze reacties heeft de organisatie gekregen na afloop van de uitvoeringen op 3 en 5 april 2023. De foto's in DomusDela zijn gemaakt door Liza van de Ven Photography. We hebben een licentie gekocht om ze te gebruiken. Voor gebruik ervan moet u toestemming hebben. De overige foto's zijn gemaakt door solisten, publiek of eigen koorleden.
Matthäus Passion solistencast definitief

Solisten in Oirschot

De mooie cast bestond uit v.l.n.r.:

Falco van Loon (tenor)
Hilde Coppé (sopraan)
Maarten Koningsberger (Christus, bas)
Cees Wouters (dirigent)
Tobias Segura Peralta (altus)
Jan Van Elsacker (evangelist)
Roele Kok (bariton)

Ralph Rousseau (viola da gamba) staat niet op de foto.

_DSC9497-1

dirigent Cees Wouters

We zijn frequente bezoekers van de diverse concerten van de Matthäus Passion in den lande. De uitvoering in Oirschot heeft echter werkelijk onze stoutste verwachtingen overtroffen! Nu al meteen één van onze favorieten!
We hebben genoten van een geweldige en innemende uitvoering! Zowel dirigent, solisten als musici en koor hebben prachtig geconcerteerd! (Jasper v.d. V., nieuwe bezoeker)
Maarten-Koningsberger-foto-Paul-Koeleman-4-400x284-1 vierkant

Een nieuwe Christus

Cees Wouters, dirigent van het prachtige Kempenkoor, slaagt er steeds in om bijzondere en ervaren Christussen te voorschijn te toveren. Vroeger waren er o.a. Harry van der Kamp en vooral Huub Claessens, nu is er Maarten Koningsberger. Zo heerlijk om na één minuut repeteren met hem reeds op dezelfde golflengte te komen. (Jan Van Elsacker, evangelist)

DSC_5430-1

De Paterskerk (DomusDela)

De aanwezigheid van twee Augustijnenpaters was uitzonderlijk. Ze vonden het heel bijzonder dat er een Matthäus Passion in hun oude kerk heeft geklonken. De paters zeiden na afloop: 'Volgend jaar gaan we weer mee.. en meteen daar achteraan: als we er dan nog zijn.' (Voormalig vicaris provinciaal).

Het was allemaal boven verwachting. De zaal, de beleving, de muziek, de soliste. Prachtig. En zo lekker kort! (relatie via Frits Media).

_DSC9495-1

Kempenkoor

'Wat een prachtig koor.' Maarten Koningsberger (Christus) draaide zich na afloop van het concert om naar hen en zei zacht: 'Wow'.
Ontzettend genoten. We vonden het leuk om te zien hoe gepassioneerd en toegewijd jullie aan het zingen waren (Casper en Brigitte Z.).
Het koor lijkt elk jaar beter. Of is het omdat ik de passie steeds beter leer kennen? Het was mijn vijfde keer (raadslid van gemeente Veldhoven).
Dank voor de mooie, levendige uitvoering van de Matthäus Passion. Wat kijken de koorleden goed naar de dirigent! Omdat ik op zoek ben naar een ander koor, ben ik gisteren in Oirschot komen luisteren. Dat was aanleiding voor mij om me nu aan te melden als eventueel lid bij het Kempenkoor (Mia v. D.).
278369034_380367877430331_9195268291124566223_n

Sint-Petrusbasiliek

Dit concert is een parel voor ons mooie Oirschot. Het is op de dag van de uitvoering goed druk geweest, zeker met dinerende bezoekers. Ook na afloop bleef het tot na middernacht nog levendig in de diverse cafés. Onze gasten waren onder de indruk van jullie concert. (Anne Marie R., manager Visit Oirschot).
In het offerblok van de kerk werd op donderdag 10 euro gestopt. De mobiel van een bezoeker had na het concert een nacht gelogeerd in de sacristie en kon de volgende morgen met zijn eigenaar worden herenigd.
2023 04 03 Matthäus Passion j

Erbarme Dich

Het beroemdste koraal klonk zowel tijdens de verkorte Matthäus Passion in Eindhoven als tijdens de integrale uitvoering in Oirschot. Op de foto staan de solisten, violist François Fernandez en mezzosopraan Marjon Strijk.
Tobias-SEGURA-PERALTA-Credits-Sven-Scholten-9 bijgesneden

Countertenor Tobias

Sommige solisten sprongen er wel uit, bijvoorbeeld de countertenor.  Het concert was mooi, ik vond het koor sterk en mooi massaal. En de tekst goed gearticuleerd (sponsor T.).
Liza van de Ven Photography, Oirschot

Op de social media

Was prachtig! (Wieke J.)

Genoten hoor (Hélène C.)

We hebben genoten van de uitvoering. Stuur me maar de brochure over sponsoring (Hendrik H.)

Het was fantastisch in Domusdela (Mark H.)

 

DSC_5341-1

Burgemeester Eindhoven

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem kwam luisteren in de Paterskerk. Hij laat daarna aan het bestuur van de Stichting weten dat deze uitvoering met Hoogtepunten hem geraakt heeft. Op de foto met projectleider Ria Alewijnse en bestuurslid Hetty van Rooij.

 

127211621_1637465529795867_14069377606050195_n

Burgemeester Oirschot

Onze Sint-Petrusbasiliek was weer het decor voor een indrukwekkende uitvoering. Voor velen een bijzondere traditie in de aanloop naar Pasen', zegt Judith Keijzers, tevens lid van het het Comité van Aanbeveling.

48366725_554315465032252_4922254545255399424_n

Burgemeester Veldhoven

Burgemeester Marcel Delhez zat met zijn vrouw op een andere plek dan vorig jaar. Hij zegt in de pauze: 'Elk perspectief levert je weer nieuwe inzichten. Het wordt weer een hele mooie uitvoering'.
IMG_5103

Kunst en nog meer kunst

Een mooi portret van J.S. Bach stond in de Foyer van de Paterskerk DOMUSDELA op maandag 3 april 2023.
Op de foto staan kunstenares Hanneke Hielkema en Cees Wouters bij Bach. In het portret zijn honderden diertjes en figuurtjes te ontdekken. Ook muzieknoten en een notenbalk. Hanneke was zeer vereerd aanwezig te zijn: 'Een indrukwekkend concert'.

De aanwezigheid van de recensist van het Eindhovens Dagblad is niet onopgemerkt gebleven. Ze was op persoonlijke titel aanwezig en schrijft na afloop het volgende. 'Ik had beloofd om nog iets te schrijven over mijn ervaringen bij de Matthäus Passion in Domusdela. Bij deze!

Als eerste: respect voor de zorgvuldige wijze waarop een keuze is gemaakt uit de vele noten waarvan er eigenlijk niet een gemist kan worden.

Het idee van een verteller vond ik goed. Dat die verteller ook zong en hier en daar de Christuspartij voor zijn rekening nam was te verdedigen. Zo ook de keuze voor één soliste. Die met Marjon Strijk goed uitviel. Over Jan Van Elsacker hebben we het niet eens!'

MP2022_LizaVanDeVen__DSC8472-1

De allermooiste reactie

A capella zingen de knapen gekleed in superplie een Kyrie. Ze leiden ons naar het muzikale verhaal van de evangelist Matthäus.

Geheel in barokstijl met vele stemmen klinkt het openingskoor naar waarheen ?
Het hele passieverhaal - van het Laatste Avondmaal, verraad naar veroordeling, lijden en overlijden.

Bach heeft het verhaald en vertaald in omfloerste klanken. Jan Van Elsacker, onze Matthäus, heeft het hele verhaal met passie verteld en sopraan Hilde Coppé weet ons weer te raken met haar hoge tonen.

En als we ons in tranen zingen en het laatste akkoord valt gaat het volk uit waardering staan. Stilte, verstilling.
In gedachten sla ik een kruis ...
Het is volbracht.

En ik zie bij het verlaten van de kerk
Jezus, weer opgestaan,
Maarten Koningsbergen zijn lieve moeder van 92 jaar een arm geven om haar naar huis te brengen.

Onderweg naar huis denk ik aan weer een jaar wachten op een steeds mooiere passie in de prachtige basiliek.

Een DANK JE WEL naar

Organisatie en vrijwilligers
Kerkbestuur
Maestro Cees
Musici
Sponsoren
Toehoorders

IMG_5127

Pluim voor de organisatie

Veel dank dat u ons op de valreep nog zitplaatsen kon bezorgen. We hebben weer genoten van een mooie muzikale uitvoering. Petje af voor de uitstekende organisatie. Alles kwam zo verzorgd en gestroomlijnd over. Om alles goed te laten verlopen heb je er ongetwijfeld weer vele uren in gestoken.
Ik heb me aangemeld als donateur. (Dick T.)
Proficiat met die prachtige uitvoering weer. We hebben ervan genoten.
We houden de traditie graag in stand en willen volgend jaar weer van de partij zijn.

(Sponsor Guusje en Peter D.)

Het is moeilijk om jaargangen te vergelijken, maar ik denk toch dat dit een van de betere uitvoeringen was, zo niet de beste.  (..) Hopelijk kan Kempenkoor deze traditie voortzetten. In de pauze hoorde ik veel lovende reacties en ik hoop dat jij, Cees, er zelf ook tevreden over kunt zijn. Veel succes met de voorbereidingen voor volgende concerten en graag tot een volgende keer. (Oudvoorzitter en erelid van Kempenkoor, Theo M.)