Welkom in Oirschot!

Welkom in Oirschot

Oirschot zit vol met verborgen parels. Van smalle steegjes tot culinaire verrassingen. Van kronkelende beekjes tot culturele geheimen. Oirschot wordt ook wel ‘Monument in het Groen’ genoemd. De gemeente heeft maar liefste elf natuurgebieden, twee beschermde dorpsgezichten en ruim 300 monumenten.

MPWEB-7097


De Basiliek van Sint-Petrus 

Een betere ambiance voor een Matthäus Passion uitvoering is nauwelijks denkbaar. De laatgotische Sint-Petrusbasiliek werd in 1268 gebouwd ter vervanging van het Mariakerkje aan het Vrijthof. Toen het gebouw in 1462 afbrandde, besloot het Kapittel een nog grotere kerk te bouwen. De hoofdkerk van de Kempen moest immers allure hebben! Na een blikseminslag in 1627 brandde de ca. 27 meter hoge spits af. Sindsdien draagt de toren een plat dak. In 2013 kreeg de kerk de pauselijke eretitel ‘basiliek’.

Bijzonder is de mooie preekstoel in Oirschot. Die wordt maar eenmaal per jaar gebruikt, namelijk door de evangelist. Hij is de verteller, en zingt de letterlijke tekst van het evangelie van Matthäus.

 

VVV Rondleiding of torenbeklimming

Combineer uw bezoek aan een concert of expositie met een rondleiding door het historische centrum onder leiding van een deskundige VVV-gids. Aanvang om 14:00 uur of 15:00 uur.

U kunt zich aanmelden bij de lokale VVV (achter de Sint-Petrusbasiliek). Telefoon: 0499-550599.

 

Horeca Arrangementen

De restaurants in Oirschot zijn voorbereid op uw komst. Op hun menu’s staan speciale Passielunches en Passiediners.