Welkom in Oirschot!

Welkom in Oirschot

Oirschot zit vol met verborgen parels. Van smalle steegjes tot culinaire verrassingen. Van kronkelende beekjes tot culturele geheimen. Oirschot wordt ook wel ‘Monument in het Groen’ genoemd. De gemeente heeft maar liefst elf natuurgebieden, twee beschermde dorpsgezichten en ruim 300 monumenten.

MPWEB-7097


De Basiliek van Sint-Petrus 

Een betere ambiance voor een Matthäus Passion uitvoering is nauwelijks denkbaar. De laatgotische Sint-Petrusbasiliek werd in 1268 gebouwd ter vervanging van het Mariakerkje aan het Vrijthof. Toen het gebouw in 1462 afbrandde, besloot het Kapittel een nog grotere kerk te bouwen. De hoofdkerk van de Kempen moest immers allure hebben! Na een blikseminslag in 1627 brandde de ca. 27 meter hoge spits af. Sindsdien draagt de toren een plat dak. In 2013 kreeg de kerk de pauselijke eretitel ‘basiliek’.

Bijzonder in het interieur is de preekstoel. Die wordt maar eenmaal per jaar gebruikt, namelijk tijdens de uitvoering van de Matthäus Passion. De evangelist staat vanaf de mooie positie zijn rol te zingen. Hij zingt het passieverhaal, de letterlijke tekst van het Evangelie van Mattheus uit het Nieuwe Testament.

 

Visit Oirschot

Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) van Oirschot zit in het Oude Raadhuis aan de Markt. Combineer uw concertbezoek met een rondleiding, torenbeklimming of expositie.

  • Wandel door het historische centrum onder leiding van een deskundige VVV-gids.
  • Beklim onder leiding van een gids de prachtige toren van de St. Petrusbasiliek. 
  • In museum De Vier Quartieren loopt de tentoonstelling Hemeltje Lief over de religieuze iconen van Oirschot. Dagelijks van 13 tot 16:30 uur.

Openingstijden: dinsdag-zaterdag 10:00 – 16:30 uur, Markt 1. Telefoon: 0499-550599.

 

B&B Arrangementen

Bed and Breakfast en Hotels in Oirschot bieden speciale arrangementen aan. 

 

Horeca Arrangementen

De restaurants in Oirschot zijn voorbereid op uw komst. Op hun menu’s staan speciale Passielunches en Passiediners.